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January 31, 1984

Ms. Conny B. McCormack
Elections Administrator
Dallas County
500 Main Street
Dallas, Texas 75202

Hon. Dianne Wilson

County Clerk, Fort Bend County
P. 0. Box 520

Richmond, Texas 77469

Election Law Opinion JWF-28

Re: Programming expenses for
electronic tabulating
equipment used in primary
elections

Dear Ms. McCormack and Ms. Wilson:

This is in response to a request from Ms., McCormack dated
November 23, 1983, and a request from Ms, Wilson dated
November 28, 1983. a

Ms. McCormack asked for a reconsideration of the opinion
expressed by this office in Election Law Opinion JWF-19.
Specifically two questions were asked:

1) Is it permissible for Dallas County to charge the
political parties a lease fee for precinct ballot

counters (PBCs) which tabulate the vote at the precinct
level?

2) May programming charges for the PBCs be passed on to
the political parties?

Dallas County uses the punch-card voting method.

Ms. Wilson asked whether counties may charge the political
parties for the programming of tabulaters used in
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conjunction with the optical scanner voting system used in
Fort Bend County.

This official election law opinion is rendered by me as
chief election officer of the state in accordance with Tex.

Elec. Code Ann., art. 1.03, subd. 1 (Vernon Supp. 1982-
1983).

Questions on arrangements and expenses of elections are
addressed in Chapter 7 of the Election Code. Chapter 13 of
the Code specifically addresses election expenses of pri-
maries and considerably restricts the charges a county can
make to a political party.

Tex. Elec. Code Ann. art. 7.15, subd. 8(c) {(Vernon Supp.
1982-1983) provides:

The voting eguipment and automatic tabulating
equipment shall be the property of the county
paying for or renting it, subject to the
terms of the rental contract. When used in
any election nct held at the expense of the
county, the voting egquipment and county-owned
tabulating equipment so used shall be leased
+o the authority holding the election, and
payment shall be received by the county at
such leagse price as the commissioners court
shall fix for each piece of voting equipment
or tabulating equipment used, but not to
exceed ten percent of the original cost of
the unit for each election day such equipment
is used; and the authority charged with the
expense of holding the election shall pav the
ljease price, whether it be a municipality or
other political subdivision, a political
party, or any other organization or author-
ity.

article 7.15, subd. 8(c) was added to the Texas Election
Code by Senate Bill 58, 60th Legislature (1%67). {Acts
1967, 60th Legislature, p. 1858, ch. 723).

Art. 13.08(f) was originally added to the Election Code bv
Senate Bill 571, 64th Legislature (1975). (Acts 1975, 64th
Legislature, p. 2046, ch. 675.) Senate Bill 571 was cap-
tioned, in part: "An Act relating to the conduct, financ-
ing, and funding of primary elections; relating to the
establishment of a primary fund and to its investment and
use . . ."
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Tex. Elec. Code Ann. art. 13.08(f) (Vernon Supp. 1982~1983)
as amended by House Bill 1293, 68th Legislature {1983) now
provides as follows:

In each county in which voting machines or an
electronic voting system has been adopted,
the county commissioners court shall permit
the county-owned voting machines or voting
eguipment to be used for the primary elec-
tion, including the conduct of absentee
voting for the elections, at a charge for use
at each election not exceeding $16 per unit
for voting machines adopted under Section 79
(Article 7.14, Vernon's Texas Election Code),
and not exceeding $5 per unit for voting
equipment adopted under Section 80 (Article
7.15, Vernon's Texas Election Code); provid-
ed, however, that the county commissicners
court shall not be required to provide voting
machines or equipment for use in any election
precinct in which fewer than 100 votes were
cast in the preceding first or general
primary or runoff primary election. The
maximum amount fixed in this subsection
includes the lease price for the use of the
unit, and also the charge for its preparation
and maintenance if the county provides these
services, The county is entitled to reim-
bursement for the cost of transporting the
machines or equipment to and from the polling
places if the county provides this service,.
Where voting is by an electronic voting
system, the county may not charge  for use of
countv-cwned automatic tabulating equipment
at the central counting station; but all
actual expenditures incidental and necessary
to operation of the central counting station
in counting the ballots are pavable out of
the primary fund.

Art. 7.15, subd. 8{c) directs the counties to provide their
county-owned electronic voting and tabulating equipment to
other authorities charged with the expense of holding
elections. These authorities include political parties.
The statute authorizes the county to fix a lease price not
greater than 10% of the original cost of the unit for each
election day.

Art. 13.08{f) specifically limits the lease price on county-
owned electronic voting equipment to §5 per unit when the
lessee is a political party conducting a primary election.
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Furthermore, this statute completely disallows charging a
political party for the use of the county's automatic
tabulating equipment at the central counting station.

In Brown v. Peterson, 609 sw2d 287, 289 (Tex. Civ. App.--
Dallas 1980), the court restated a basic principle of
statutory construction:

When two statutes are alleged to be in
conflict, additiconal principles come into
play. If there is a clear conflict, the
later expression of legislative intent
controls, and to that extent the later
statute will be held to have repealed the
earlier statute. Repeals by implication,
however, are not favored, and, if there is no
positive repugnance between the two, they
will be harmonized so as to give effect to
both.

According to the principle of statutory ceonstruction out-
lined in Brown, article 13.08(f), as the later, far more
explicit, expression of legislative intent on the specific
issue of the use of county-owned electronic voting svstems
in primary elections, is controlling. Thus, art. 13.08(f)
is a specific limitation cn the general authority granted to
the counties bv art. 7.15, subd. B{(c).

This interpretation of the law is in acccrdance with Brown
v, Patterson, id., at 290:

Two statutes dealing with the same subject
matter, though enacted at different legisla-
tive sessions, will be construed together and
their provisions harmonized to the extent
possible.

Under the provisions of art. 13.08(£f), which is controlling
for purpcses of primary elections, the maximum lease price
for electronic voting equipment is $5 per unit. Voting
equipment is defined as "any kind of equipment used in
connection with an electronic voting system other than
automatic tabulating equipment.” Tex. Elec. Code Ann. art.
1.01a(a) (58); art. 7.15, subd. 2{(c) (Vernon Supp. 1982-
1983} . The county is not allowed to make any charge to a
political party for the use of county-owned automatic
tabulating equipment at the central counting station.

Autcmatic tabulating equipment is defined as "any apparatus
which automatically examines .andé counts voted ballote and
tabulates the rasults." Tex. Elec. Code Ann. art.
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1.01a(a) (2): art. 7.15, subd. 2(b) {(Vernon Supp. 1982-1983}.
Central counting station is defined as "one or more loca-
tions selected by the proper public official for the auto-
matic counting and tabulating of ballots.” Tex. Elec. Code

ann. art. 1.0la{a)(9); art. 7.15, subd. 2{g} (Vernon Supp.
1982-1983) (Emphasis added).

In common parlance, the use of precinct ballot counters
(PBCs) is spoken of as an alternative to the use of a
central counting station. However, the Election Code does
not speak to the use of PBCs at all. Art. 7.15, authorizing
the use of electronic voting systems in Texas, only antici-
pates tabulation taking place at a central counting station,

All locations selected for the automatic counting and
tabulating of ballots meet the statutory definition of
"central counting station®” whether they are at a polling
place or elsewhere. There is no reason to believe that the -
legislature had any intention to limit its probibition _
against charging for the use of such equipment to equipment
used at a central location since the Election Code expressly
provides for the use of multiple central cocunting stations.
On the contrary, art. 13.08(f) shows a legislative intent
that the primary fund not be used to subsidize the purchase
of electronic tabulating equipment by a county.

Therefore, it is my cpinion that absent an expression of the
legislature to provide a different rule for automatic
tabulating equipment used at polling places, the secretary
of state is without authority to provide for the leasing of
PBCs to political parties. If PBCs are used in primary
elections, the use of such devices must be provided tc the -
parties free of charge pursuant to art., 13.08(£f). ©Nor may
the secretary of state provide for disbursements from the
primary fund toc cover such expenses.

A clear distincticon must be drawn between "voting egquipment”
and "tabulating equipment.” WNot all electronic voting
systems adopted under art. 7.15 emplov voting equipment. In
the case of punch-card systems, +he device into which the
ballot is inserted is voting equipment within the definition
of art. 7.15, subd. 2(¢). Optical scanner or mark-sense
systems, however, typically employ no devices which could be
classed as voting equipment. As stated in Election Law
Opinion JWF-19, when PBCs certified under art. 7.1l7a are
used in conjunction with an electronic voting system certi-
fied under 7.15, the PBCs become an integral part of the
7.15 system. The basic principle that PBCs used in conjunc-
tion with a 7.15 system become part of that 7.15 system is
sound. However, to the extent that Electicon Law Opinion
JWF-19 implied that PBCs become an integral part of the
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"voting equipment” used in a 7.15 system, I believe that
Election Law Opinion JWF-19 was in error and is hereby
overruled.

In response to the question posed concerning programming
charges, Art. 13.08(f) does expressly provide that "all
actual expenditures incidental and necessary to operation of
the central counting station in counting the ballots are

payable out of the primary fund."” Art. 7.15, subd. lla{b)
provides:

The authority charged with the duty to
provide ballots shall select a competent
person to prepare the program for the elec-
tronic tabulating equipment. The programmer
may be one of the persons appointed or
approved by the commissioners court under
Paragraph (b), Subdivision 20 of this section
or some other person, but if the program is
prepared by anycne other than the tabulation
supervisor, it must be submitted to the
tabulation supervisor for his approval at
least 10 days before the election.

The political parties may, therefore, select a programmer
subject to the limitations stated in art. 7.15, subd.
11a{b). It is my opinion that such expenses are incidental
and necessary to the tabulation of the ballots., When such
services are provided by the county, the county may make a
reasconable charge to the parties. Disbursements may be made
from the primary fund to cover a reasonable programming
charge. Election Law JWF=-19 is hereby overruled to the
extent that the opinions expressed therein conflict with
those expressed herein.

SUMMARY
Tf PBCs are used in primary elections, the use of such
devices must be provided to the parties free of charge
pursuant to art. 13.08(f}. Disbursements may be made frenm
the primary fund to cover a reascnable programming charge.

Sincerely,

John W. Fain Jr.
Secretary of/ State

Ward Allen White IIX
General Counsel
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Prepared by John Steiner
Director, Legal Section
Elections Division
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