Election Law Opinion DAD-60

Request from Tencha de la Pena, Brownsville, concerning
whether each branch office established for absentee voting
may be limited in use to absentee voters residing in des-

ignated election precincts.

SUMMARY

Absentee voting by personal appearance conducted in branch
offices may not be limited in such a manner that residents
of specified election precincts are restricted to voting
absentee in branch offices designated for those precincts

only.
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Ms. Tencha de la Pena

County Elections Administrator
Camercn County

P. O. Box 2317

Brownsville, Texas 78522-2317

Election Law Opinion DAD-60

Re: Whether the branch
offices established to
conduct absentee voting
may be designated to
serve specified election
precincts.

Dear Ms. de la Pena:

This is in answer to your letter of August 30, 1982,

This official election law opinion is rendered by me as
chief electicn officer of the state in accordance with
V.A.T.S. Election Code art. 1.03, subd. 1.

In your letter you asked if it would be proper for Cameron
County to utilize branch offices to conduct absentee voting
with each branch office designated to serve specified
election precincts. You pointed out that due to varicus
precinct and district offices there will be eighteen (18)
ballot changes which must be placed on the Shoup voting
machines which your county uses.

V.A.T.S. Election Code, art. 5.05, subd. 14(c), states in
pertinent part:

Any voter eligible to vote absentee by personal appear-
ance in the main office of the clerk may vote in any
branch office. . . .

You asked if the phrase ". . .any branch office. . . ." as
it is used in the above-cited provision mandates that all
branch offices should be available to every absentee voter

casting his ballot by personal appearance or if the term
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refers to the eligibility of a voter to cast his absentee
ballot at a particular branch office. Given the customary
usage cf the word "any" and the lack of any indication of a
legislative intent to the ccntrary, it would appear that
art. 5.05, subd. l4(c), requires that cach branch office
establlshed to conduct absentee voting by personal appear=-
ance must be available for use by any voter casting his
absentee ballot by personal appeacrance. Ycu may not,
therefore, designate particular branch offices as the
polling places for use by absentee voters residing in
specified election precincts.

SUMMARY

Absentee voting by personal appearance conducted in branch
offices may not be limited in such a manner that residents
of spec1t1ed election precincts are restricted to voting
absentee in branch offices designated for those precincts

only.
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