Election Law Opinion JWF-31

Request from Stuart Lewis, Bryan, Texas, regarding the
determination of a majority of the votes cast in an elec-

tion.

SUMMARY

Neither unpunched ballots, upon which no choice has been
indicated, nor over-voted ballots, which do not legally
reflect the choice of a voter, are to be computed in de-

termining a majority of the votes cast in an election.
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March 15, 1984

Mr. Stuart Lewis
4500 Carter Creek Parkway
Suite 103
Bryan, Texas 77802
Election Law Opinion JWF-31
Re: The determination of a
majority of the votes
cast in an election.

Dear Mr. Lewis:

This is in response to your. letter of March 14, 1984 con-
cerning the determination of a majority of the votes cast in
a special election to fill a vacancy in the legislature. In
your letter you asked whether punch card ballots which
indicated two punches or ballots which were not punched at
all should be included among the total number of votes cast
in determining a majority, or for any other purpose.

This official election law opinion is rendered by me as
chief election officer of the state in accordance with Tex.
Elec. Code Ann., art. 1.03, subd. 1 (Vernon Supp. 1982-
1983).

The question you have presented was considered by a Texas
court in the case of Wooley v. Sterrett 387 S.W.2d4 734 (Tex.
Civ. App.--Dallas 1965).

The court in Wooley v. Sterrett, interpreting statutory
language requiring "a majority of such voters, voting at
such election" held as follows:

We do not believe that it is, or should be,
the law in Texas that blank ballots, or
ballots that do not legally register the will
of the voter, should be computed in determin-
ing a majority. The statutory provision that
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a determination of the issue must be by a
majority of the "votes cast at the election"
surely means the majority of votes "legally"
cast and reflecting the free exercise of
choice by the voters. . . . Reason and
common sense dictate that the verb "vote"
carries with it the implication of affirma-
tive choice by action. The word "vote"
cannot be equated with total failure of
choice. Id. at 740.

The Texas Election Code Annotated art. 4.12, subd. 1 (Vernon
Supp. 1984) provides, in part, as follows:

Whenever there is a special election in any
representative or senatorial district in this
state for the election of any member of the
Legislature, a majority vote of the electors
participating in the election shall be
necessary for election. If no candidate
receives a majority of the votes cast at the
first election, the Governor shall, within
five days after the results of the election
are officially declared, call a second
election. . . .

Therefore, the statute governing a special election to fill
a vacancy in the legislature requires that a candidate
receive "a majority vote of the electors participating in
the election™ and requires a runoff election to be held when
no candidate receives "a majority of the votes cast."
Apparently, the legislature regarded the two phrases quoted
above as synonymous.

The Texas Election Code provides that when punch card
ballots are used in an election for officers, the following
instruction note shall be printed on each ballot: "Vote for
the candidate of your choice in each race by placing a punch
hole in the space provided adjacent to the name of that
candidate." Tex. Elec. Code Ann. art. 7.15, subd. 11(d) (1)
(Vernon Supp. 1984). Therefore, a voter indicates a choice
on a punch card ballot by placing a punch hole in the ballot
in the proper space.

The Texas Election Code Annotated art. 8.21 (Vernon 1967)
provides in part, as follows:

If the names of two (2) or more persons are
upon a ballot for the same office, when but
one person is to be elected to that office,
such ballot shall not be counted for either
of such persons.
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Therefore, a punch card ballot in which punch holes have
been placed in the spaces indicated for two candidates for
an office, when only one candidate is to be elected to that
office, may not be legally counted for either candidate.

Therefore, neither unpunched ballots, upon which no choice
has been indicated, nor double voted ballots, which do not
legally reflect the choice of a voter, are to be computed in
determining a majority of the votes cast in an election.

SUMMARY
Neither unpunched ballots, upon which no choice has been
indicated, nor over-voted ballots, which do not legally
reflect the choice of a voter, are to be computed in de-
termining a majority of the votes cast in an election.

Sincerely,

John W. Faipter, Jr.
Secretary ¢f State

Ward Allen White IIIX
General Counsel

Prepared by John Steiner
Director, Legal Section
Elections Division
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