SECRETARY OF STATE

John Hannah, Jr.

November 2, 1993

Mr. Mike Higgins

Director of Research and Service

Texas State Association of Fire Fighters Election Law Opinion JH4
1000 Brazos, Suite 200

Austin, Texas 78701

Re:  Application of the Texas Election Code to article 5154¢c-1, Vernon’s Texas Civil
Statutes

Dear Mr. Higgins:

Reference is made to your facsimile letter of October 11, 1993, in which you asked my opinion
concerning certain questions relating to article 5154¢c-1, Vernon’s Texas Civil Statutes, styled
the Fire and Police Employee Relations Act (the "Act").

This official election law opinion is rendered by me in my capacity as chief election officer of
the State of Texas. Tex. Elec. Code Ann. § 31.001(a) (Vernon 1986).

Section 5(b) of the Act provides, in pertinent part, as follows:

Upon receiving a petition signed by the lesser of five percent or 20,000

of the qualified voters voting in the last preceding general election in such city,

. the governing body of such city . . . shall hold an election within 60 days
after said petition has been filed with such governing body.

Tex. Rev. Civ. Stat. Ann. art. 5154c-1, § 5(b) (Vernon 1987) (emphasis added).

You attached with your letter a copy of article I, section 23, of the Charter of the City of
Weslaco which provides, in pertinent part, as follows:

Before any ordinance or resolution shall be submitted to the [city]
commission for adoption or repeal, it shall be necessary that a petition signed
by not less than twenty-five (25) percent of the qualified voters within the City
of Weslaco . . . shall be presented to the commission, referring to such
ordinance or resolution and requesting its adoption or repeal, as the case may
be. (Emphasis added.)
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You stated that it was the position of the City of Weslaco that the forcgoing charter provision,
rather than the Act, controls the number of signatures necessary to hold a collective bargaining
clection for fire fighters under the Act. The Texas Constitution prohibits a home rule city
from enforcing any legislation inconsistent with state law or the state constitution. Tex, Const.
art. XI, § 5; Dallas Merchant’s & Concessionaire’s Ass’n v. City of Dallas, 852 S.W.2d 489,
491 (citing City of Brookside Village v. Comeau, 633 S.W.2d 790, 796 (Tex.), cert denied, 459
U.S. 1087 (1982)); Op. Tex. Att’y Gen. No. DM-229 (1993); Op. Tex. Sec’y of State No. JWE-
1 (1983). Accordingly, you are advised that the number of signatures required for an election
held pursuant to the Act is that set forth in the Act, and not the number required in a
conflicting city charter provision or ordinance.

Your first question asked if any amount of signatures greater than 160 constitutes a legally
sufficient number of signatures required to call for an election pursuant to the Act. You are
advised that the minimum number of signatures required under the Act is five percent of the
number of registered voters of the City of Weslaco who voted in the 1992 presidential
election.! You are further advised that the signatures must comport with the requirements
of section 277.002(a) of the Texas Election Code. Tex. Elec. Code Ann. § 277.002(a) (Vernon
Supp. 1993). Whether the signatures meet the requirements of section 277.002(a) or the Act
is a question of fact that cannot be determined by this office; such a determination is properly
vested in the verifier of the petition signatures.

Your second question asked if the City of Weslaco is required to hold an election under the Act
if the number of petition signatures is legally sufficient. Your question is answered in the
affirmative.

Your third question asked, if an election is mandatory, when must it be held? Section 5(b) of
the Act requires an election to be held within 60 days after a valid petition has been filed.
Section 5(b) does not expressly provide that an election pursuant to the Act may be held on a
non-uniform election date, as authorized by section 41.001(b)(9) of the Texas Election Code.
Id. § 41.001(b)(9). Thus, the election must be held on the next feasible uniform election date
as prescribed by section 41.004(a) of the Texas Election Code:

If a law outside this code other than the constitution requires a special
election subject to Section 41.001(a) to be held within a particular period after

In your letter, you stated that a petition containing approximately 175 signatures was filed
with the city on August 31, 1993. You further stated that five percent of those voting in the
last preceding general election in Weslaco equaled 160. Presumably, you are referring to the
votes cast in the Weslaco mayoral election held on May 1, 1993. We would caution you that,
under the Act as interpreted by the Attorney General, the city’s general election is an incorrect
criterion to be utilized in determining the five percent figure. The Attorney General has held
that the term "general election” in section 5(b) of the Act refers to the general election for state
and county officers held in November of even-numbered years and not the municipal general
election. See Op. Tex. Att’y Gen. No. H-182 (1973) (citing Greenwood v. City of El Paso, 186
S.W.2d 1015, 1016 (Tex. Civ. App.--El Paso 1945, no writ)). Accordingly, the correct
criterion for the number of signatures required on a petition filed pursuant to the Act would
be five percent of the number of registered voters in the City of Weslaco who voted in the
presidential election of 1992.
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the occurrence of a certain event, the election shall be held on an authorized
uniform eclection date occurring within the period unless no uniform election
date within the period affords enough time to hold the clection in the manner
required by law. In that case, the election shall be held on the first authorized
uniform eclection date occurring after the expiration of the period.

Id. § 41.004(a) (Vernon 1986). The four authorized uniform election dates are set forth in
section 41.001(a) of the Texas Election Code. Id. § 41.001(a) (Vernon Supp. 1993).

SUMMARY

The petition signature criteria for an election set forth in article 5154¢-1(5)(b), Vernon’s Texas
Civil Statutes, styled the Fire and Police Employce Relations Act, prevail over any conflicting
or inconsistent city charter or ordinance provisions. Such an election must be held on the first
authorized uniform election date that affords enough time to hold the election after a petition
is filed pursuant to that article.

cerely,

eQM”HaMmJ\Q .

Joln Hannah, Jr.
Sgeretary of State

Audrey S@n

Assistant Secretary of State

Prepared by Austin C. Bray, Jr.
Assistant General Counsel
Elections Division

APPROVED:

OPINION COMMITTEE
John Tunnell, General Counsel
Tom Harrison, Chair

Melanie Best

Elizabeth Hanshaw-Ross

Oscar V. Lipchak

Paul O. Miles

Cindy Stapper

JH:TH:AB:id



