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Election Law Opinion JH-3

Re: Application of the Texas Election Code to article IV,
section 6, of the Charter of the City of Austin

Dear Ms. Granger:

By letter of May 8, 1992, you requested my opinion, as chief election
officer of the State of Texas, and asked what ballot format was
required by the Texas Election Code (the "Code") in light of the
Austin City Council’s submission of an initiated ordinance and an
alternative ordinance to the voters of the city on August 8, 1992.

Article IV, section 5, subsection (c), of the Austin City Charter allows
the city "[a]t such election [to] submit to a vote of the qualified voters
of the city [an] initiated ordinance without amendment, and an
alternative ordinance on the same subject proposed by the council."
The second paragraph of article IV, section 6, of the Charter provides
as follows:

Where an initiated ordinance and an alternative
ordinance proposed by the council are submitted, the
ballot shall state the captions of each ordinance, clearly
designating them "Ordinance No. 1" and "Ordinance No.
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2," respectively, and shall set forth below the captions on separate lines

al
ce

i n 0,2, and "Aga
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Both Ordinances,” and a vote for one ordinance shall be counted as a vote
against the other ordinance.

(Emphasis added.)

The City of Austin is a home rule city and, as such, possesses all the rights and
prerogatives set forth in its charter, which was adopted pursuant to the Texas
Constitution. The constitution provides, in pertinent part, as follows:

Cities having more than five thousand (5000) inhabitants may, by a
majority vote of the qualified voters of said city, at an election held for
that purpose, adopt or amend their charters. . . . The adoption or
amendment of charters is subject to such limitations as may be prescribed
by the Legislature, and no charter or any ordinance passed under said
charter shall contain any provision inconsistent with the Constitution of

the State, or of the general laws enacted by the Legislature of this State

Tex. Const. art. XI, § 5 (amended 1912 & 1991) (emphasis added).

Section 52.073 sets forth the law for voting squares and ballot instructions for
propositions as follows:

(a) Ona ballot on which a proposition is to appear, "FOR" and,
below it, "AGAINST" shall be printed to the left of the proposition.

(b) A brace or other suitable device shall be printed to indicate
which proposition each "FOR" and "AGAINST" applies.

(c) A square for voting shall be printed to the left of each "FOR"
and each "AGAINST."

(d) Immediately abovethe propositions, the following instruction
shall be printed: "Place an ‘X’ in the square beside the statement
indicating the way you wish to vote.”

(¢)  The authority responsible for prescribing the wording of a

proposition may substitute "YES" and "NO" on the ballot for "FOR" and
"AGAINST" if the authority considers those words more appropriate.

Tex. Elec. Code Ann. § 52.073 (Vernon 1986).



Ms. Diana L. Granger
Page 3

A conflict between the code and the Charter is apparent when one compares the
underscored provisions of article IV, section 6, of the Charter, gupra, with section 52.073.
The courts, on numerous occasions, have rendered invalid home rule charter or
ordinance provisions that were in conflict with subsequently adopted general laws
enacted by the legislature. See, e.g, Huff v city of Wichita Falls, 48 S.W.2d 580, 582-83

(Tex. 1932); City of Baytown v. Angel 469 S.W.2d 923, 925 (Tex. Civ. App.—Houston

[14th Dist.] 1971, writ ref'd n.r.e.).

Although the Code does not specifically address alternative propositions, it is our
opinion that section 52.073 mandates a uniform propositional ballot format to be
utilized in all elections in the State of Texas. A municipal election law authority has
stated that "A municipality is preempted from acting on a matter about which the
Election Code is silent if the municipal action would be contrary to a plan or scheme
established by state law or if state law manifests a legislative intent to completely
occupy the field of legislation of which the matter is a part.” Glen G. Shuzfﬂer, Texas
Municipal Election Laws § 1.03, at 4 (1992-93 rev. ed.) (citations omitted).

Iwe take notice of the fact that article IV, sections 5 and 6, of the Charter were
adopted on January 31, 1953, and that article IV, section 6, was amended, in a fashion
not germane to your inquiry, on April 1, 1967. We also take notice that section 52.073
was codified in the Code as of January 1, 1986. Act of May 13, 1985, 69th Leg,, R.S, ch.
211, § 13, 1985 Tex. Gen. Laws 802, 1076. We take further notice that the precursor of
section 52.073, namely article 6.05, subdivision 8, of the former Texas Election Code of
1951, was added to that code as of August 28, 1967. Act of May 25, 1967, 60th Leg. R.S,,
ch. 452, 1967 Tex. Gen. Laws. 1026, 1030, repealed by Act of May 13, 1985, 69th Leg,,
R.S., ch. 211, § 9(a)(1), 1985 Tex. Gen. Laws 802, 1076.

ZFor expositions by the courts on the doctrine of preemption, see generally:

It is well established that cities are precluded by [article XI, section 5, of
the constitution] and by statute [sections 9.001-9.002, 9.005 of the Texas
Local Government Code] from entering a field of legislation which has
been occupied by general legislative enactments.

City of Baytown v. Angel, 469 S.W.2d 923, 925 (Tex. Civ. App.—Houston [14th Dist]
1971, writ ref'd n.r.e.) (citations omitted);

The charter and ordinances of a home rule city must be construed in light
of constitutional and statutory provisions as they pertain to the charter
provisions relating thereto. No home rule charter or ordinance passed
under the home rule statute shall contain any provision inconsistent with
the laws of the state.
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The Texas Legislature has narrowed local control over ballot format, as demonstrated
by legislative history. The current Code provides that "[e]xcept as otherwise provided
by law, the authority ordering the election shall prescribe the wording of a proposition
that is to appear on the ballot." Tex. Elec. Code § 52.072(a) (Vernon 1986) (emphasis
added). In the precursor to that subsection, article 6.07 of the former Texas Election
Code of 1951, the legislature gave a great deal of flexibility to municipalities in
preparing the ballot format for the submission of propositions:

The form in which any proposition or question to be voted on by the
people of any city, county or other subdivision of the State shall be
submitted, shall be prescribed by the local or municipal authorities

submitting it.

Act of May 30, 1951, 52nd Leg,, R.S,, ch. 492, § 1, art. 63, 1951 Tex. Gen. Laws 1097, 1123,
repealed by Act of May 13, 1985, 69th Leg., R.S, ch. 211, § 9(a)(1), 1985 Tex. Gen. Laws
802, 1076. Thus, when the current Austin City Charter was adopted in 1953, the
provisions of article IV, section 6, were consistent with the broad language of the Code

as it then existed.

In 1967, however, the legislature amended article 6.07 by adding a new subdivision 3
thereto to clarify that municipal authorities prescribe the form in which a local
proposition is to be submitted only when the form has not been prescribed by statute,

charter, or ordinance:

The form in which any proposition or question to be voted on by the
people of any city, county or other subdivision of the State shall be
submitted, unless prescribed by statute, city charter, or ordinance, shall be
prescribed by the local or municipal autherities submitting it.

Act of May 25, 1967, 60th Leg., R.S., ch. 452, § 3, 1967 Tex. Gen. Laws 1026, 1030,
repealed by Act of May 13, 1985, 69th Leg., R.S,, ch. 211, § 9(a)(1), 1985 Tex. Gen. Laws
802, 1076. In a case involving the City of Austin, a court relied on this language and

City of Corpus Christi v. Unitarian Church of Corpus Christi, 436 5.W.2d 923, 927 (Tex.
Civ. App.—Corpus Christi 1968, writ ref'd n.r.e.);

Under circumstances in which the state has a sovereign interest or general
concern and has enacted constitutional and legislative regulations covering
those interests, our courts have held that a municipality is prohibited from
passing ordinances in conflict with these state regulations.

Fort Worth & D. C. Ry. Co. v. Ammons, 215 S.W.2d 407, 411 (Tex. Civ. App.—Amarillo
1948, writ ref'd n.r.e.).



Ms. Diana L. Granger
Page 5

stated that "In general, the form of ballot proposition to be submitted to the voters of
a city is prescribed by municipal authority unless such form is governed by statute, city
charter, or ordinance.” Bischoff v. City of Austin, 656 5.W.2d 209, 211-12 (Tex. App.—~
Austin), issuance of mandate conditionally stayed, 662 S.W.2d 156 (Tex. App.~Austin

1983), appeal dismissed and cert. denied, 466 U.S. 919 (1984). Whatever latitude a
municipality may have had in prescribing a propositional ballot format under former
article 6.07, or, arguendo, under former article 6.07, subdivision 3, ceased to exist with
that article’s repeal and the advent of the current Code in 1985. Act of May 13, 1985,
69th Leg., RS, ch. 21, § 9(a)(1), 1985 Tex. Gen. Laws 802, 1076.

Under the unambiguous wording of article XI, section 5, of the constitution, the
provisions of a city’s charter must, therefore, not be in conflict with the Code. The
Code itself states that "This code supersedes a conflicting statute outside this code
unless this code or the outside statute expressly provides otherwise." Tex. Elec. Code
Ann. § 1.002 (Vernon 1986). The procedures in home rule city charters for conducting
elections must be in consonance with those set forth in the Code. Vela v. State, 572
S.W.2d 128, 130 (Tex. Civ. App.—Corpus Christi 1978, no writ). Moreover, a court has
specifically held the provisions of section 52.073 to be mandatory, and not directory.
Wright v. Graves, 671 S.W.2d 586, 590 (Tex. App.—Beaumont 1984, no writ). Thus, in
the event of a conflict between a city charter ballot format and the Code, the former

must yield to the latter.

We have examined the proposed ballot formats submitted with your letter as
Attachments II, ITI(a), III(b), and III(c) and find each of them to be defective as a matter
of law. First, Attachments II and III(a) do not comport with the requirement of section
52.073(a)-(c) that, to the left of each proposition, "FOR" and, below it, "AGAINST", must
be printed. Second, none of the attachments comports with section 52.073(d) because
each of them contains additional ballot instructions that are not authorized by the Code.
The court's view of the ballot in Wright, supra, could well be said of the ballot format
and instructions found on the attachments:

The basic fault of this ballot is that the voter must vote for one of the
propositions to vote against the other. Therefore, obviously the submitted
ballot did not give the voters all the alternatives to which they were
legally entitled.

671 S.W.2d at 590.

Accordingly, you are advised that section 52.073 of the Code requires that alternative
ballot propositions authorized by your charter cannot legally be presented to the voters
in an "either-or" fashion. Rather, such propositions must be submitted in a "for or
against" format. This format requires that the voters must be given the choice of voting
for or against each proposition, even though the propositions may be mutually exclusive
and might not be capable of being enforced simultaneously. This opinion does not
address the consequences of placing inconsistent or mutually exclusive propositions on
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the ballot. In the past, we have advised cities against placing conflicting propositions
on the same ballot.

SUMMARY

Under the express terms of article XI, section 5, of the Texas Constitution, the
provisions of a city charter must not be inconsistent with the Texas Election Code. The
Texas Election Code mandates that propositions on a ballot appear in a "for or against"
format and not in an "either-or" format. To the left of each proposition, "FOR" and
"AGAINST" must be printed. The ballot instruction must be that authorized by section
52.073(d) of the Texas Election Code, and no additional or conflicting ballot instructions

are authorized.

Sjncerely,
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ohn Hannah, Jr.
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Assistant Secretary of State
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