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P.O. Box 839966

San Antonio, Texas 78283-3966

Election Law Opinion GSB-5

Re: Whether Section 51.079 of the Texas Local Government
Code authorizes the holding of a nonbinding referendum
election if a city charter does not provide for such an
election.

Dear Mr. Garza:

By letter of July 17, 1990, you requested my opinion, as chief
election officer of the State of Texas, and asked if Section 51.079 of
the Texas Local Government Code (the "Code") authorizes the City
of San Antonio (the "City") to hold a nonbinding referendum election
even though nonbinding referenda elections are not authorized by
the City’s charter.

There is a well-established line of case law that requires either
statutory or constitutional authorization to call an election. In Smith
v. Morton Independent School Dist., 85 S.W.2d 853, 857 (Tex. Civ.
App.—Amarillo 1935, writ dism’d), the court said:

In our form of government elections must be held by virtue of
some legal authority, and an election held without affirmative
statutory authority or contrary to a material provision of the
law is universally held to be a nullity.
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See also Countz v. Mitchell, 120 Tex. 324, _ , 38 S.W.2d 770, 773 (1931); Ellis v.
Hanks, 478 S.W.2d 172, 176 (Tex. Civ. App.--Dallas 1972, writ ref'd n.r.e); Parks v.
Elliott, 465 S.W.2d 434, 436 (Tex. Civ. App.-Houston [14th Dist.] 1971, writ refd n.r.e.);
Ellis v. State, 383 S.W.2d 635, 636 (Tex. Civ. App.—Dallas 1964, no writ); Williams v.
Glover, 259 S.W. 957, 960 (Tex. Civ. App.—Waco 1924, no writ); Trustees of
Independent School Dist. No. 57 v. Elbon, 223 S.W. 1039, 1040 (Tex. Civ. App.—Fort
Worth 1920, no writ); Op. Tex. Att'y Gen. Nos. H-425 (1974), M-742 (1970), and V-
564 (1948).

The only type of referendum election allowed by Texas law is one held in a home
rule city whose charter provides for such an election. Home rule city charters may
thus provide for (1) no referendum election procedure, (2) binding referenda elections
only, or (3) binding and nonbinding referenda elections.

As the City’s charter does not provide any authorization for the holding of a
nonbinding referendum election, the City is not empowered by law to hold such an
election.

Section 51.079 is part of Subchapter E of Chapter 51 of the Code and deals only with
home rule municipalities. The section is captioned "Restrictions Applying to
Nonbinding Referendum.” (Emphasis added.) Subsection (a) of the section provides
that:

A nonbinding referendum held by the municipality as a result of a
petition by the voters of the municipality must be held on the same date
of an election called by the governing body of the municipality on
another question or for the election of one or more municipal officers.

The language of Section 51.079 speaks to the holding of a nonbinding referendum as
a result of a petition by the voters of the municipality. No procedures or requisites
for this petition are set forth. The absence of any guidelines in this regard indicates
that the Legislature did not intend for Section 51.079 to be a positive grant of
authority to a home rule city to hold nonbinding referenda elections. Those petition
procedures and requisites are clearly a condition precedent that must exist in a home
rule city’s charter before Section 51.079 becomes applicable.

Section 51.079 does not allow home rule cities to hold nonbinding referenda elections;
rather, Section 51.079 is applicable only to home rule cities whose charters authorize
nonbinding referenda elections and is a circumscription of the authority contained in
such charters to hold such elections.

As the court stated in City of Clute v. Linscomb, 446 S.W.2d 377, 379 (Tex. Civ. App.-
-Houston [1st Dist.] 1969, no writ), "Since the adoption of the home rule amendment
to the Texas Constitution [Article XI, Section 5], home rule cities look to the
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Constitution and general laws, not for specific grants of power, but to ascertain
whether or not a specific power is denied them." (Emphasis added.)

In view of the foregoing, you are advised that Section 51.079 of the Texas Local
Government Code does not empower a home rule city to hold a nonbinding
referendum election when such an election is not authorized by that city’s charter.
You are further advised that, if a home rule city’s charter provides for nonbinding
referenda elections, such elections are subject to the constraints of Section 51.079.

SUMMARY

Section 51.079 of the Texas Local Government Code does not empower a home rule
city to hold a nonbinding referendum election if such an election is not authorized
by the city’s charter.
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(Zeorge S.\Bayoud,
Secretdry of State

Pete Wassdorf
Assistant Secretary of State

Sincerely,

Prepared by Austin C. Bray, Jr.
Assistant General Counsel
Elections Division
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