Election Law Opinion DAD-65

Request from Raymond O. Dennis, County Clerk of Hockley
County, regarding whether a person who votes in the runoff
primary election of one political party is ineligible to be

the nominee of a different political party at the succeeding

general election.

SUMMARY

A Republican party nominee who votes in Democratic runoff
primary becomes ineligible to be a Republican candidate in
the general election. Where facts which would disqualify
such candidate are conclusively establiéhed by public
records for which the certifying officer is the legal

custodian, it is the duty of the certifying officer to

recognize those facts.
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Dear Mr. Dennis:

This opinion is in response to your September 27, 1982
letter.

This official election law opinion is rendered by me as
chief election officer of the state in accordance with
V.A.T.S. Election Code, art. 1.03, subd. 1.
You asked whether a person who was nominated for a county
office in the Republican Party's general primary election
became ineligible to run as a Republican candidate in the
general election by voting in the Democratic party runoff
primary election.

V.A.T.S. Election Code, art. 13.11a states, in part:
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Any person who has participated as a voter or
as & candidete in either the first primary
election or the runoff primary electicn of a
political party . . . shall be ineligible to
have his name printed cn the ballot as the
nominee of any other party for eny oifice to
be voted on at the deneral or special elec-
tion.

The language of this statute is clear. A person who is the
ncminee of one party becomes ineligible to have his name
printed on the general election ballot as that party's
ncminee if he votes in another party's primary or runoff
primary election.

V.A.T.S. Election Ccde, art. 13.31 places upon the county
clerk the duty of "[causing] the names of all the nominees
to be printed on the cfficial ballot . . . "

V.A.T.S. Election Code, art 1.05, subd. 4 states, in pert,
that ". . . no ineligible candidate shall ever have his name

placed upon the ballot at any primary, general or special
election."

V.A.T.S. Election Code, art. 1.06 proscribes issuance of a
certificate of election to any person who is ineligible to
hold an office. See: Election Law Opinion DAD-34.

The authority of the officials who certify candidates to
determine that a candidate is ineligible has been construed
bv ceveral courts.- In each case, the court has held that
the certifying official has no authority to look beyond the
facts as they are presented in the application, except where
facts that would disqualify the candidate are conclusively
established by public records. Hayes v. Harns County
Democratic Executive Committee, 563 S.W. 24 884 (Tex. Civ.

App. -- Houston [l14th District] 1978); Garcia v. Carpenter,
£25 S.W. 2d 160 (Tex. 1975). McClelland v. Sharp, 430 S.W.
2zd 518 (Tex. Civ. App. -- Houston [14th Dist.] 1968).

Election documents on file in the county clerk's office are
public records. If these records conclusively show that a
candidate voted in the Democratic runoff primary after
having been nominated by the Republican party in the Repub-
lican primary, the candidate would then be ineligible to be
placed on the ballot as the Republican nominee.

It is the duty of the county clerk to certify only eligible
candidates. You indicate that public records in your office
show that the candidate in question violated article 13.11la
of the Election Code, and is therefore disgqualified. You
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ask whether you are authorized to refrain from putting the
ineligible candidete's name on the ballct. It is my opinicn
thet when public reccrds of which you ere legal cuctodian
conclusively establish that a cendideate is discualified, vou
should not certify that candidate.

SUMMARY

A Republican party nominee who votes in the Democratic
runoff primary becomes ireligible to be a Republican candi-
date in the general election. Where facts which would
disqualify such candidate are conclusively established by
public records for which the certifying officer is the legal
custodian, it is the duty of the certifying officer to
recognize those feacts.
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